Spreken

Lowlands festival 2018

Je kunt mij zien als een soort handelaar in ideeën en observaties. Ik werk op een intuïtieve en improviserende manier. Ik maak verbindingen - bv seks en westerse filosofie - en kijk samen met het publiek of de deelnemers wat dit oplevert. Ik schroom daarbij niet om mijn persoonlijke ervaringen en worstelingen te delen. 

 

Het gaat mij om een doorleefde reflectie op het leven, niet om een theoretische uiteenzetting.  Mijn ervaring is dat ik zo kan bijdragen aan verheldering en inspiratie bij het publiek of deelnemers. Want uiteindelijk gaat het niet om mijn ideeën maar om het ontdekken en ontwikkelen van je eigen visie op de wereld, de ander en jezelf.

 

Mijn aanbod

 Als praktisch filosoof onderzoek ik levensvragen aan de hand van inzichten uit de filosofie, psychologie en diverse spirituele stromingen. Dit doe ik in de vorm van interactieve lezingen, cursussen, workshops en (gesproken) columns. Hieronder meer over de thema’s, praktische filosofie, lichaam & geest en taboes, waar ik veel over spreek. Dit doe ik onder andere in opdracht van 'The School of Life' en het 'Humanistisch Verbond'. Ik heb ook mijn eigen aanbod. Hou mijn agenda in de gaten voor aankomende activiteiten. 

 

Heb je een andere vraag of idee waar je in wilt duiken met je publiek of deelnemers, schroom niet die mij voor te leggen. Ik ben er altijd voor in om op een open en creatieve manier een aanbod-op-maat te maken. Zie hieronder bijvoorbeeld mijn column over gulzigheid bij De Balie. Mijn column start bij 1 uur en 13 minuten. 

 

Praktische filosofie

Praktische filosofie draait om de vraag naar het goede leven. Wat is het en hoe geef je het vorm? Je kunt dit ook wel de levenskunstfilosofie noemen.

 

Als spreker grijp ik terug naar de ideeën van oude en nieuwe filosofen, psychologen en kunstenaars, als springplank voor eigen inzichten en gesprek. Ik spreek graag over:

 • Parèssia - Waarachtig spreken en luisteren in de praktijk brengen
 • Geluk kun je maken?!
 • Genieten van… (alles!)
 • Identiteit, zelfkennis en authenticiteit
 • Tragiek en kwetsbaarheid
 • Lichamelijkheid

Lichaam & Geest

Jij weet het net zo goed als ik. Lichaam en geest zijn één. En toch gedragen we ons hier zo vaak niet naar. Hoe komt dit? Hoe kunnen we de wijsheid die er in ons lichaam te vinden is beter benutten?

 

Want veel te vaak gaan we pas aandacht besteden aan de eenheid van lichaam en geest op het moment dat ons lichaam ons in de weg gaat zitten bijvoorbeeld bij oververmoeidheid en burn-out.

 

In mijn interactieve lezingen en workshops onderzoek ik met de deelnemers hoe we die wijsheid kunnen vrijmaken.

Mijn aanbod van lezingen en workshops is:

 • Helder denken over voelen
 • Waar stress toe leidt

Taboes

Het ongemakkelijke bespreekbaar maken is een specialiteit van mij. Ieder thema heeft weer iets anders nodig. Seks is gebaat bij levensenergie en speelsheid. De dood bij een nuchtere en lichte toon. Eenzaamheid bij een doorvoelde openheid.

 

Ik probeer altijd open en waarachtig de spanning en het ongemak toe te laten. Laat het er maar zijn en heb het er toch over, is mijn devies.

Enkele van mijn interactieve lezingen zijn:

 • Filosofie & Seks
 • De dood gewoon bespreekbaar
 • Alleen op de wereld
 • Omgaan met klimaat-stress

 

Maar er zijn nog zoveel meer spannende en ongemakkelijke thema’s waar ik in zou willen duiken. Verslaving, zelfhaat en depressie. Er is genoeg waar we het eigenlijk vaker over zouden moeten hebben. Schroom niet mij een ongemakkelijk thema voor te leggen. En samen kijken we hoe we hier het beste over in gesprek kunnen gaan.