LOPENDE PROJECTEN


TRAINER | RUIMTE IN ORGANISATIES

 

 

We doen van alles dat niet de bedoeling is omdat anderen van ons verwachten dat we het doen, we denken dat anderen dat van ons verwachten, we nu eenmaal gewend zijn om te doen wat we doen, we er nu eenmaal goed in zijn, we bang zijn voor represailles, etc. 

 

Tegelijkertijd komen we niet toe aan veel van wat wél de bedoeling is, omdat we denken er de ruimte niet voor te hebben. Hoe kunnen we – individueel en samen in organisatie en daarbinnen in teams – onze ruimte beter gebruiken? Hoe stoppen we met onzin en krijgen we het voor elkaar om veel beter te doen wat de bedoeling is?

 

Frank Weijers schreef hierover het boek Ruimte. Het is mijn grote eer om met en namens hem training te geven waarin we mensen in organisatie helpen te doen wat hun bedoeling is. SPREKER 

 

Bij The School of Life denk je na over de belangrijkste onderwerpen uit je dagelijkse leven: werk, vriendschap, liefde, geld, familie en meer.

 

Ik geef momenteel vijf classes 'Genieten van het leven', 'De kunst van het mislukken', 'Hoe vind je liefde?', 'Blijvende liefde' en 'Let's think about sex'. Ik gaf eerder ook; 'Tijd voor jezelf' (over de kunst van het alleen zijn) 'Beter omgaan met stress' 'Je werk of je leven?!' DOCENT KLASSIEKE EN MODERNE LEVENSKUNST

 

 

Wat maakt een leven mooi en waardevol? Kies ik daadwerkelijk voor wat ik van belang vind? Houden deze vragen je bezig en ben je op zoek naar een antwoord? 

 

U bent niet de enige of de eerste. Tijdens de cursussen Klassieke (6 avonden) en Moderne levenskunst (6 avonden) die ik voor het Humanistisch Verbond geef leer je over het ontstaan van de levenskunst, de vragen die hier bij horen en de relevantie voor je eigen leven.

 

Door je te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen, leer je scherper te denken over je leven en wat je echt belangrijk vindt. Want daar gaat het om in deze cursussen: jouw vragen over hoe

te leven.

 

Kijk hier waar de cursussen gegeven worden. 

 


AFGERONDE PROJECTEN


Tekening van Barbara Stok voor www.uitburgeren.nu
Tekening van Barbara Stok voor www.uitburgeren.nu

DOCENT EN CURSUSONTWIKKELAAR 

 

Het leven is eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar… 

gelukkig maar.

 

Dit is het uitgangspunt van de cursus 'Once in a lifetime' die ik ontwikkelde en doceer voor het Humanistisch VerbondVergankelijkheid van het leven staat in deze cursus centraal. Maar het wordt zeker geen treurige bedoening! Met lichtvoetige diepgang treden we het thema tegemoet. Vergankelijkheid wordt niet alleen geïnterpreteerd als ‘eindigheid’ - als verval, dood en verlies - maar juist ook als een doorlopend proces van verandering. 

 

Na de cursus weet je beter hoe jij met vergankelijkheid om kan gaan en praat je er iets makkelijker met anderen over. DOCENT EN ONTWIKKELAAR MODULE 'IDENTITEIT'

  

Op 1 september 2015 opende De Bildung Academie haar poorten en werd ik docent voor de module 'Identiteit'.

 

De module ontwikkel ik samen met de studenten die De Academie zijn gestart. De module wordt één keer per semester gegeven en duurt vijf weken. 

 

Ongeveer een jaar geleden heeft een team van gedreven studenten en docenten van beide Amsterdamse universiteiten het initiatief genomen tot het oprichten van stichting De Bildung AcademieBoy van Ron Mueck, bron Blend Images
Boy van Ron Mueck, bron Blend Images

PROJECTLEIDER EN

ONTWIKKELAAR PUBLIEKSPROGRAMMA

 

"Het gaat om het moment, het besef dat hier een broze schoonheid ontstaat die eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar is en in deze tijd van eeuwig heropvraagbaarheid van bestanden zijn unieke bestaan ontleent aan dat wat zich bevindt, voltrekt, openbaart en ontvouwt op dit ene moment op deze ene plaats." 

David van Reybrouck

 

In opdracht van het Humanistisch Verbond was ik projectleider van een tentoonstelling rond het thema vergankelijkheid. Daarnaast ontwikkel ik het publieksprogramma dat bij de tentoonstelling hoort. De titel van de tentoonstelling is 'Once in a lifetime'. 

 

Nina Folkersma was de curator voor de tentoonstelling. De inhoudelijke partner en locatie van de tentoonstelling was de Oude Kerk in Amsterdam. YOGADOCENT

 

In mijn yogalessen verbind ik alignment  met flow. Voor mij kan het één namelijk niet zonder het ander. 

 

Een les zonder alignment verliest al snel focus en aandacht en een les zonder flow wordt al snel te serieus en saai.

 

Mijn lessen zijn er op gericht de kennis van de leerling over zijn eigen lichaam en geest te vergroten. Als je begrijpt wat je doet wordt die kennis een doorleefd inzicht. Zulke inzichten kun je gebruiken in je dagelijks leven. Ik zie yoga als een open onderzoek naar jezelf in relatie tot je omgeving. Dat onderzoek moet iedere leerling uiteindelijk zelf doen en kunnen voortzetten buiten de mat. Ik stimuleer dat onderzoek met mijn les.

 

Ik geef les bij Balanzs Rotterdam. Voor de lessen hoef je je niet op te geven. Je vindt meer info op hun website. Still van 'Niet zonder jou' film van Peter en Petra Lataster
Still van 'Niet zonder jou' film van Peter en Petra Lataster

ONTWIKKELAAR WERKVORM

 

In de discussie rond zelfgekozen levenseinde is euthanasie bij dementie de laatste jaren een steeds belangrijker kwestie geworden. Een ingewikkelde situatie voor zowel arts, naasten als dementerende zelf. 

 

Daarom ontwikkelde ik een werkvorm voor de leden van het Humanistisch Verbond die helpt hen eigen standpunt te verhelderen en tegelijk andere standpunten te begrijpen. CURSUS COORDINATOR

 

Bij het Humanistisch Verbond was ik eindverantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling, kwaliteitsbewaking, het docententeam, organisatie, financiën en spreiding door heel Nederland. 

 

In de periode dat ik cursuscoördinator was zijn we van enkele cursussen naar een landelijke aanbod van 40 cursussen per jaar gegroeid. De waardering van deelnemers was gemiddeld een 8! Lees meer op www.cursushumanisme.nuStill van de film 'Drone'
Still van de film 'Drone'

PRESENTATOR EN PROJECTLEIDER 'DUIVELSE DILEMMA'S'

 

Hoe kun je een goed mens blijven onder extreme omstandigheden? In Duivelse Dilemma’s stellen prominente filmmakers hun personages voor een keuze tussen kwaden. Human en het Humanistisch Verbond gingen in 2015 'on tour' met 5 van de meest spraakmakende Duivelse Dilemma's.

 

Door heel het land organiseerde ik film- en gespreksavonden die de vragen die de films oproepen scherp neerzetten. Steeds met een nieuw panel ervarings-, maatschappelijke- en filosofische deskundigen. Een avond met diepgang en een prachtige film.

 

 

Naast de presentatie van de avonden zelf was ik als projectleider eindverantwoordelijk voor redactie, organisatie en PR. 


DEEL DEZE WEBSITE

Reine Rek logo

Achtergrond afbeeldingen van Peter Kirkeskov Rasmussen en Petr Dosek