Lowlands festival 2018

 

Sinds 2015 werk ik als freelance praktisch filosoof. Ik sta net zo graag voor 900 festivalgangers op Lowlands mijn lezing over seks en filosofie te geven, als voor 5 cursisten in Den Haag les te geven over levenskunst. Ik heb verschillende cursussen ontwikkeld, programma’s gepresenteerd en vele lessen gegeven. Ik heb verhalen verteld en ideeën gedeeld die mensen zichtbaar raakten en inspireerden. Ik heb glorieus gefaald, geleerd en ben weer opgestaan. Ik geloof dat ik steeds beter aan het worden ben omdat ik steeds meer doe wat echt bij mij hoort en waar ik in geloof.

 

Wat ik voor je kan betekenen? Ik spreek, ik presenteer en ik counsel.

 

Heb je een event met mij gepland en heb je kort en bondige bio van mij nodig? Neem contact op en ik stuur die toe. 

 

Waar ik in geloof

Diepere levensvragen bespreken en daarbij ruimte geven aan wat je liever uit de weg zou gaan staat voor mij centraal. Want als je dit kunt, zul je merken dat angst je minder belemmert. Je bent vrijer en veerkrachtiger. Je kunt meer aan en daardoor meer leven. Meer ontdekken en ervaren. Ik denk niet dat je daar perse gelukkiger van wordt maar je wordt er wel authentieker van. En dat is op zichzelf al zo waardevol. 

 

Dit doe je volgens mij niet alleen omdat er een probleem is maar juist ook vanuit nieuwsgierigheid. Jezelf leren kennen, exploreren wat voor iemand je bent en wat je nog kunt ontwikkelen is een plezier op zich. Het hoeft geen hoger doel te dienen, al mag dat natuurlijk wel.

 

Ik onderzoek met mijn publiek, deelnemers of cliënten de grote vragen van het leven aan de hand van filosofische, psychologische en spirituele inzichten. Daarbij heb ik een voorliefde voor lichaamsgerichte en ervaringsgerichte inzichten en oefeningen. Lichaam en geest zijn wat mij betreft één. Daarom werkt in mijn ervaring zelfexploratie het beste als je het verankert in het lichaam. Zodat je van daaruit het oneindige universum van het innerlijk kunt verkennen.

 

Spreken

 Als spreker ben ik gespecialiseerd in praktische filosofie, de connectie tussen lichaam en geest en taboes zoals de dood, seks en eenzaamheid. Ik ga het liefst in gesprek met het publiek of de deelnemers. Dit doe ik in de vorm van interactieve lezingen, cursussen, workshops of (gesproken) columns. 

Presenteren

Voor deze thema’s kun je ook een beroep op me doen als presentator. Deze soms zware thema’s maak ik toegankelijk door een lichte sfeer en persoonlijke toon. 

Counselen

Ik counsel in één op één sessies vanuit Voice Dialogue en de humanistieke traditie. Een counselingstraject kan kort of langer zijn. We werken aan een meer doorleefde ervaring van de dynamiek rond jouw vraag of thema. Ik werk niet oplossingsgericht maar vooral verdiepend. Verankerd in het lichaam wordt een helder inzicht in jezelf van een diepe en soms ook transformerende waarde.

Ervaring

Ik heb een brede en zeer gedegen opleiding genoten aan de Universiteit voor Humanistiek en blijf mezelf ontwikkelen. Op dit moment door een Voice Dialogue practitioner opleiding te volgen bij Transforming Dialogue. Hieronder vind je mijn portfolio met alle opdrachtgevers en samenwerkingspartners.

 

Portfolio


SPREKER 

 

Bij The School of Life denk je na over de belangrijkste onderwerpen uit je dagelijkse leven: werk, vriendschap, liefde, geld, familie en meer.

 

Ik geef momenteel vijf classes 'Genieten van het leven', 'De kunst van het mislukken', 'Hoe vind je liefde?', 'Blijvende liefde' en 'Let's think about sex'. Ik gaf eerder ook; 'Tijd voor jezelf' (over de kunst van het alleen zijn) 'Beter omgaan met stress' 'Je werk of je leven?!' TRAINER | RUIMTE IN ORGANISATIES

 

 

We doen van alles dat niet de bedoeling is omdat anderen van ons verwachten dat we het doen, we denken dat anderen dat van ons verwachten, we nu eenmaal gewend zijn om te doen wat we doen, we er nu eenmaal goed in zijn, we bang zijn voor represailles, etc. 

 

Tegelijkertijd komen we niet toe aan veel van wat wél de bedoeling is, omdat we denken er de ruimte niet voor te hebben. Hoe kunnen we – individueel en samen in organisatie en daarbinnen in teams – onze ruimte beter gebruiken? Hoe stoppen we met onzin en krijgen we het voor elkaar om veel beter te doen wat de bedoeling is?

 

Frank Weijers schreef hierover het boek Ruimte. Het is mijn grote eer om met en namens hem training te geven waarin we mensen in organisatie helpen te doen wat hun bedoeling is. DOCENT KLASSIEKE EN MODERNE LEVENSKUNST

 

 

Wat maakt een leven mooi en waardevol? Kies ik daadwerkelijk voor wat ik van belang vind? Houden deze vragen je bezig en ben je op zoek naar een antwoord? 

 

U bent niet de enige of de eerste. Tijdens de cursussen Klassieke (6 avonden) en Moderne levenskunst (6 avonden) die ik voor het Humanistisch Verbond geef leer je over het ontstaan van de levenskunst, de vragen die hier bij horen en de relevantie voor je eigen leven.

 

Door je te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen, leer je scherper te denken over je leven en wat je echt belangrijk vindt. Want daar gaat het om in deze cursussen: jouw vragen over hoe

te leven.

 

Kijk hier waar de cursussen gegeven worden. 

 


Afgerond


Tekening van Barbara Stok voor www.uitburgeren.nu
Tekening van Barbara Stok voor www.uitburgeren.nu

DOCENT EN CURSUSONTWIKKELAAR 

 

Het leven is eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar… 

gelukkig maar.

 

Dit is het uitgangspunt van de cursus 'Once in a lifetime' die ik ontwikkelde en doceerde voor het Humanistisch VerbondVergankelijkheid van het leven staat in deze cursus centraal. Maar het wordt zeker geen treurige bedoening! Met lichtvoetige diepgang treden we het thema tegemoet. Vergankelijkheid wordt niet alleen geïnterpreteerd als ‘eindigheid’ - als verval, dood en verlies - maar juist ook als een doorlopend proces van verandering. 

 

Na de cursus weet je beter hoe jij met vergankelijkheid om kan gaan en praat je er iets makkelijker met anderen over. DOCENT EN ONTWIKKELAAR MODULE 'IDENTITEIT'

  

Op 1 september 2015 opende De Bildung Academie haar poorten en werd ik docent voor de module 'Identiteit'.

 

De module ontwikkel ik samen met de studenten die De Academie zijn gestart. De module wordt één keer per semester gegeven en duurt vijf weken. Voor meer informatie zie De Bildung AcademieBoy van Ron Mueck, bron Blend Images
Boy van Ron Mueck, bron Blend Images

PROJECTLEIDER EN

ONTWIKKELAAR PUBLIEKSPROGRAMMA

 

"Het gaat om het moment, het besef dat hier een broze schoonheid ontstaat die eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar is en in deze tijd van eeuwig heropvraagbaarheid van bestanden zijn unieke bestaan ontleent aan dat wat zich bevindt, voltrekt, openbaart en ontvouwt op dit ene moment op deze ene plaats." 

David van Reybrouck

 

In opdracht van het Humanistisch Verbond was ik projectleider van een tentoonstelling rond het thema vergankelijkheid. Daarnaast ontwikkel ik het publieksprogramma dat bij de tentoonstelling hoort. De titel van de tentoonstelling is 'Once in a lifetime'. 

 

Nina Folkersma was de curator voor de tentoonstelling. De inhoudelijke partner en locatie van de tentoonstelling was de Oude Kerk in Amsterdam. YOGADOCENT

 

In mijn yogalessen verbond ik alignment  met flow. Voor mij kan het één namelijk niet zonder het ander. 

 

Een les zonder alignment verliest al snel focus en aandacht en een les zonder flow wordt al snel te serieus en saai.

 

Mijn lessen waren er op gericht de kennis van de leerling over zijn eigen lichaam en geest te vergroten. Als je begrijpt wat je doet wordt die kennis een doorleefd inzicht. Zulke inzichten kun je gebruiken in je dagelijks leven. Ik zie yoga als een open onderzoek naar jezelf in relatie tot je omgeving. Dat onderzoek moet iedere leerling uiteindelijk zelf doen en kunnen voortzetten buiten de mat. Ik stimuleer dat onderzoek met mijn les.Still van 'Niet zonder jou' film van Peter en Petra Lataster
Still van 'Niet zonder jou' film van Peter en Petra Lataster

ONTWIKKELAAR WERKVORM

 

In de discussie rond zelfgekozen levenseinde is euthanasie bij dementie de laatste jaren een steeds belangrijker kwestie geworden. Een ingewikkelde situatie voor zowel arts, naasten als dementerende zelf. 

 

Daarom ontwikkelde ik een werkvorm voor de leden van het Humanistisch Verbond die helpt hen eigen standpunt te verhelderen en tegelijk andere standpunten te begrijpen. CURSUS COORDINATOR

 

Bij het Humanistisch Verbond was ik eindverantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling, kwaliteitsbewaking, het docententeam, organisatie, financiën en spreiding door heel Nederland. 

 

In de periode dat ik cursuscoördinator was zijn we van enkele cursussen naar een landelijke aanbod van 40 cursussen per jaar gegroeid. De waardering van deelnemers was gemiddeld een 8! Lees meer op www.cursushumanisme.nuStill van de film 'Drone'
Still van de film 'Drone'

PRESENTATOR EN PROJECTLEIDER 'DUIVELSE DILEMMA'S'

 

Hoe kun je een goed mens blijven onder extreme omstandigheden? In Duivelse Dilemma’s stellen prominente filmmakers hun personages voor een keuze tussen kwaden. Human en het Humanistisch Verbond gingen in 2015 'on tour' met 5 van de meest spraakmakende Duivelse Dilemma's.

 

Door heel het land organiseerde ik film- en gespreksavonden die de vragen die de films oproepen scherp neerzetten. Steeds met een nieuw panel ervarings-, maatschappelijke- en filosofische deskundigen. Een avond met diepgang en een prachtige film.

 

Naast de presentatie van de avonden zelf was ik als projectleider eindverantwoordelijk voor redactie, organisatie en PR.